NL | FR | EN

Achtergrondinformatie van dierenarts Ruben Lanckriet

NEXT LEVEL PIGEON RACING: ondersteuning tijdens de kweek.

NEXT LEVEL PIGEON RACING: ondersteuning tijdens de kweek.

Naast een goede gezondheid zijn er enkele zaken van belang om een goede kweek te kunnen hebben. Een eerste belangrijk element is al dan niet overgewicht bij de duiven. Overgewicht is een belangrijke oorzaak van het minder goed leggen van duivinnen. Ook de doffers zijn beter in conditiegewicht. Tijdens en op het einde van de rui kan het niet veel kwaad dat de duiven wat overgewicht hebben (het is beter dan het omgekeerde). In de natuur is dit trouwens een natuurlijk fenomeen bij vogels omdat zij door het overvloedig aanwezig zijn van eten in de nazomer veel tot zich kunnen nemen en een reserve kunnen aanleggen voor de winter, maar om te kweken voor onze duiven is het een duidelijk nadeel. Dit is trouwens hoogstwaarschijnlijk de reden waarom door natuurlijke selectie vogels in deze periode ruien. Conclusie; in de periode voor het koppelen mogen de duiven gerantsoeneerd worden als zij met overgewicht zouden te kampen hebben.


Velen zullen belichting voor en tijdens de koppeling gebruiken om de melatonine productie door de epifyse te onderdrukken en dus ook de aanmaak van geslachtshormonen positief te beïnvloeden. Dit scheelt toch wat in snelheid en vlotheid van leggen.


Welke ondersteuning kan men doen met NEXT LEVEL producten? Opnieuw hoeft het allemaal niet te ingewikkeld te zijn. In de aanloop voor de koppeling is het goed om regelmatig TOP Omega 3 olie te geven; zowel de vitamine E, vetten en omega 3 vetzuren helpen voor een goede bevruchting. Zeker voor oudere duiven kan dit een grote hulp zijn om meer kans op bevruchting te hebben. Zoals gedurende het hele jaar is TOP Probiotics een goede continue ondersteuning, dus men kan dit gebruiken om het voeder te drogen na nat maken met Top Omega 3. In de aanloop voor het leggen van de eieren, kan het aangewezen zijn om hoogwaardige eiwitten onder de vorm van TOP Protein toe te voegen. Dit kan de duivin goed gebruiken bij het vormen van het ei. Er gaan heel veel antistoffen uit het bloed in haar eieren, dus ook daarvoor is het van belang dat zij voldoende kwalitatieve eiwitten ter beschikking heeft in haar lichaam. Eenmaal de duiven beginnen te azen kan men opnieuw van TOP Protein gebruik maken om alle goede eiwitten voor de snel groeiende jongen aan te vullen.


Naast dit alles blijft een gebalanceerde voeding en voldoende grit en mineralen van groot belang. Voor de duivin is voldoende calcium belangrijk. Te vaak gebeurt het dat er een inspuiting met calcium moet gebeuren omdat een duivin verlammingsverschijnselen vertoont na of tijdens het leggen van haar eieren omdat zij calciumtekort heeft in haar lichaam. Snel na de inspuiting verdwijnen de verlammingssymptomen reeds. Het calciumtekort kan naast een tekort aan mineralen in het rantsoen ook te maken hebben met een onvoldoende resorptie van calcium in het krop-maag-darm kanaal. Hier kan TOP Probiotics ook een handje bij helpen omdat de toegediende melkzuurbacteriën een betere resorptie van calcium in het lichaam mogelijk maken. Een maag-darm ziekte kan ook de resorptie verminderen.


Een mogelijk schema;


- 8 dagen voor de koppeling en eerste week na koppelen om de andere dag TOP Omega 3 + TOP Probiotics
- 2 dagen voor de leg van het eerste ei tot na de leg van het tweede ei TOP Omega 3 + TOP Protein
- tijdens de broed 1x per week TOP Omega 3 en/of hepatoveto + TOP Probiotics
- tijdens het azen regelmatig TOP Omega 3 en/of hepatoveto + TOP Protein


Dierenarts duiven Ruben Lanckriet

Copyright © 2019-2022 Next Level Pigeon Racing.
All rights reserved.
Group Lataire