Achtergrondinformatie van dierenarts Ruben Lanckriet
RECUPERATIE EN TRAININGSEFFECT: de sleutelwoorden voor moderne topsportbegeleiding!
Er zijn een aantal factoren cruciaal voor succesvolle duivensport. Daartoe behoren eerst en vooral de genetische kwaliteit van de duif maar ook heel wat omgevingsfactoren zoals gezondheidsbeleid (beïnvloed door het hok, bio-veiligheid, immuniteitsstatus, medicatie, etc), motivatiesysteem, trainings- en voedingsbeleid. Deze laatste twee factoren zijn zeker niet de minst belangrijke! Bij voeding hoort alles wat de duif aan stoffen binnenkrijgt waaruit het lichaam wordt opgebouwd en dat gebruikt en verbruikt wordt tijdens training en wedstrijden. Supplementen bij de voeding horen ook bij deze categorie. Bovendien is het trainings- en wedstrijdsysteem onlosmakelijk verbonden met het voedings- en supplementatie regime. Een granen- en zadenmengeling heeft sowieso een aantal tekorten voor een goede conditie en zeker voor een topconditie. Vooreerst is een dagelijke grit- en mineralen toediening uiterst belangrijk. De calcium-fosfor verhouding van duivenvoeding is bijvoorbeeld sowieso in onevenwicht. Vervolgens kunnen duiven wel een aantal andere aanvullingen gebruiken om in conditie te komen. Om naar topconditie te kunnen gaan en zeker om een heel aantal diepe inspanningen na elkaar aan te kunnen en zelfs te verbeteren, helpen de ontwikkelingen in topsportbegeleiding. Bij duiven zijn voor basisconditie B-vitaminen heel belangrijk. Dit wordt algemeen onderschat bij duivenliefhebbers. B-vitaminen zijn heel weinig aanwezig in de voeding van duiven. Vanaf men een supplementatie met B-vitaminen doet bij duiven onder gelijk welke vorm, verbetert de conditie ogenblikkelijk.
Het sleutelwoord in moderne duivensport is recuperatie geworden, en laat dat nu net iets zijn dat heel wat kan beïnvloed worden door goede supplementen én op het juiste moment. Heel belangrijk daarin zijn o.a. heel hoog kwalitatieve eiwitten. Daarmee kan men net na de thuiskomst samen met een energierijke voeding (dezelfde voeding zoals ze werden ingekorfd) en de dag nadien zeker een aantal dagen winnen dat de duiven opnieuw klaar zijn om een wedstrijd met succes af te haspelen. Uit testen blijkt dat deze eiwitten ook de dag voor inkorving een goed effect hebben. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de periode in de transportmanden en de voeding die ze daarin soms krijgen. Naast een aantal andere stoffen ter ondersteuning van lever, spieren en de lichaamscellen in het algemeen, blijken nu ook exogene ketonen heel succesvol om een extra snelle recuperatie te hebben waarbij de duiven zelfs kunnen verbeteren bij een opeenvolging van inspanningen! Elke duivenliefhebber weet dat dit allesbehalve vanzelfsprekend is.
Hoe goed en hoe snel de recuperatie verloopt kan men als duivenliefhebber op een aantal manieren waarnemen. Als de duif de avond of dag na thuiskomst reeds dezelfde gezwollen (en soepele!) spieren vertoont zoals bij de inkorving, weet men dat de duif reeds behoorlijk hersteld is. Let wel, gezwollen te harde spieren kan het omgekeerde betekenen. Eén van de beste indicaties is de lengte en manier van training bij de eerste keer terug rond het hok vliegen. Een duif die de dag na thuiskomst naar buiten stormt en vervolgend makkelijk 30-45 minuten met enthousiasme vliegt is vanzelfsprekend al heel goed gerecupereerd. Als de duif de dag nadien reeds weer meer dan een uur in de lucht hangt zoals de andere duiven, dan is de duif meestal klaar om enkele dagen later opnieuw in te manden. Op het moment van absolute topconditie (na véél training in de maanden daaraan voorafgaand) en een korte opeenvolging van zware vluchten, blijkt veel training in de week bovendien niet altijd meer nodig, integendeel, dan is meer rust soms beter. De voorwaarde is wel dat de duiven voldoende trainingsuren gehad hebben vóór die periode van opeenvolging van zware inspanningen. Het soort training zal verschillen naargelang het doel en afstand van de wedstrijden. Regelmatig lappen helpt de snelheid en oriëntering oefenen. Langere trainingen aan huis helpen het uithoudingsvermogen.
Het NEXT LEVEL gamma is ontworpen om heel compleet te ondersteunen en is geschikt om toe te passen voor alle afstanden.
Dierenarts duiven Ruben Lanckriet-Maldegem