NL | FR | EN

Achtergrondinformatie van dierenarts Ruben Lanckriet

Duivensport in tijden van een wereldwijde gezondheidscrisis!

Duivensport in tijden van een wereldwijde gezondheidscrisis!

In deze huidige crisistijden komt gezondheid van onszelf en onze medemens op de eerste plaats. De beginnende afplatting in België van de epidemiologische curve van de ziekenhuisopnames en intensieve zorgen doen vermoeden dat de maatregelen van de Belgische overheid en het goed opvolgen door de bevolking een effect zou kunnen hebben, weliswaar met een latere piek waarschijnlijk. In andere landen zoals Nederland en Verenigd Koninkrijk ziet het er op dit moment véél slechter uit. We hopen dat zo weinig mogelijk mensen en collega-duivenliefhebbers eraan onder door gaan. Een dierenarts heeft wel wat ervaring dikwijls met virusziekten. Ik vond de maatregelen van de overheid hier misschien een paar dagen te laat komen, maar het drastisch ingrijpen en de evolutie van de cijfers doen verhopen dat wij niet naar Italiaanse of Spaanse toestanden gaan. Deze week zullen wij het zien. Toch zullen we nu nog niet aan de piek zitten waarschijnlijk; hopelijk is dit volgend weekend of de week erna al het geval.

Hoewel van ruim ondergeschikt belang zitten wij als duivenliefhebbers nu ook met heel wat vragen. Wanneer zou het seizoen kunnen starten? Hoelang zal het seizoen duren? Wat zal er gebeuren met de vluchtkalenders? De waarheid is dat dit nu echt koffiedik kijken is. Enige realisme zin noopt tot het besef dat er in april waarschijnlijk nog geen wedstrijden zullen kunnen doorgaan. De maand mei is een andere zaak; misschien kan de KBDB en/of andere bonden een positie onderhandelen waarbij inkorven enkel op afspraak (liefhebbers onderling geen contact), strenge ontsmettingsmaatregelen, etc. mogelijk wordt? Hoe dan ook wordt het seizoen ingekort in meer of mindere mate.
Veel (of beter alle) liefhebbers zitten dus nu met heel wat vragen wat nu te doen met de duiven. Ik heb hierover volgende adviezen.

Sommige liefhebbers maken zich zorgen dat de duiven nu al een te goede conditie vertonen en zijn bang dat de duiven nu met de omstandigheden te vroeg zullen pieken als het ware en later niet goed genoeg meer zullen presteren. Laat ik hierover heel duidelijk zijn. Er bestaat niet zoiets als een té goede conditie bij onze duiven. De algemene conditie van je duiven op gelijk welk moment van het jaar kan niet goed genoeg zijn, zo simpel is het. De trainingsconditie hoeft natuurlijk niet het hele jaar top te zijn en duiven mogen gerust in de winterperiode wat rust gekregen hebben. Maar het is mijn ervaring dat duivenliefhebbers, zelfs ook echt goede liefhebbers soms, over het algemeen dikwijls iets te laat beginnen om de duiven in trainingsconditie brengen. Dit is dan ook goed te zien aan de uitslagen, en soms aan de scheefvliegers die men eens kan hebben in het begin als men dan ietwat geforceerd de duiven aan het trainen moet brengen. Eén en ander heeft natuurlijk ook met het grote "roofvogel" probleem te maken. Daarom, als jouw duiven nu al een behoorlijk goede trainingsconditie beginnen vertonen met het goede weer en al lang beginnen trainen, alleszins geen paniek, integendeel! Dit is een goede zaak, zelfs in deze omstandigheden waarbij we niet weten wanneer we mogen starten. Het is altijd beter om de duiven een beetje te moeten intomen, dan dat je de duiven de lucht moet injagen. Als ze echt heel veel vliegen (langer dan 1,5 uur aan een stuk) dan kun je ze inderdaad een beetje gaan intomen. Dit kun je doen door ervoor te zorgen dat er iets minder energie (suikers en vetten) in de voeding zitten. Ze zullen dan minder lang vliegen. Je blijft daarentegen volgens mij best wél hetzelfde trainingsregime aanhouden zoals je normaal zou doen d.w.z. elke dag buiten. Wij weten tenslotte niet hoe de vluchtkalender zal veranderen. Het zou best wel eens kunnen dat de duiven soms in iets snellere stappen naar bepaalde vluchten zullen moeten. Ze mogen gerust een echt goede basisconditie hebben en moeten sowieso op conditiegewicht zitten.

Maar zullen de duiven dan geen terugval krijgen? Het is mijn ervaring dat élke terugval na echt goede prestaties in een seizoen een specifieke reden heeft. Dit is NIET omdat de duiven voorheen een té goede conditie hadden. Dikwijls kun je mits goed zoeken de oorzaak van de terugval vinden. Deze kan (meestal) medisch zijn, met motivatie te maken hebben, etc.… Als je de oorzaak niet gevonden hebt, dan betekent dit niet dat er geen oorzaak was. Vandaar dat er in een seizoen bij een liefhebber die oplettend is golfbewegingen kunnen zijn waarbij duiven afwisselend beter en iets minder presteren, maar het is zonder meer perfect mogelijk om top te zijn in het begin van het seizoen én op het einde!

Waar je met de oude duiven wel rekening zou mee kunnen houden, is het feit dat de vluchtkalender sowieso later zal beginnen, MAAR misschien ook later zal eindigen. En dit kan grote gevolgen hebben voor duiven die in de rui zullen komen. Daarom kun je overwegen om de oude duiven nu te gaan verduisteren. Dit hoeft misschien niet in dezelfde mate als bij de jongen maar het kan helpen om een verlaat seizoen te kunnen ver voleindigen, desnoods door enkele duiven op het einde van het seizoen op nest te spelen en/of bij te lichten. Op het moment dat de vluchten zouden starten, kun je de verduistering stoppen.

Het moment van koppelen en op weduwschap zetten als dit je spelsysteem is, is een moeilijker zaak. Als je al bezig bent zoals je normale stramien, hoef je volgens mij niet direct iets te veranderen, maar denk er wel aan dat elke dag langer broeden op eieren een snellere rui betekent! Laat ze dus niet te lang broeden. Als je nog niet gekoppeld hebt en dit wel nog wil doen, kun je dit even uitstellen, maar ik zou dit ook niet langer dan 2-3 weken doen. Het is perfect mogelijk dat we na een late start van het seizoen tamelijk snel( ler) een relatief normaal vluchtprogramma tegemoet gaan, eventueel wat opgeschoven in de tijd. De duiven mogen dan ook weer geen té grote achterstand hebben.
Van het NEXT LEVEL systeem kun je hetzelfde blijven doen zoals de vorige periode namelijk regelmatig (2 à 3 keer in de week) het voeder bevochtigen met TOP OMEGA 3 olie en eventueel Hepatoveto (niet in het gamma) en daarop TOP PROBIOTICS. Een licht verteerbare en relatief energiearme voeding waar ze goed op trainen en elke dag een vers grit- en mineralenmengsel zoals b.v. SUPER GRIT (Belgian Winners premium grit)
 
Wees nu vooral voorzichtig, houd je zoveel mogelijk aan de richtlijnen, zorg goed voor jezelf en medemens en blijf gezond!
 
Dierenarts Ruben Lanckriet - Maldegem (B)

 

Copyright © 2019-2024 Next Level Pigeon Racing.
All rights reserved.
Group Lataire